Wil je het verhaal in volgorde lezen, klik dan hiernaast op de respectievelijke hoofdstukken. Het volledige blog krijg je in volgorde van publicatie door boven op de titel te klikken. Hopelijk hebben jullie evenveel plezier bij het lezen als ik bij het schrijven, en wij tijdens de reis.

Nice.20ten in English





zaterdag 4 september 2010

Narbonne

Woensdag 28 juli 2010, namiddag en avond.

Met een volle koffer de snelweg op richting Narbonne. We stoppen even op de aire langs de A61 om het panorama op Carcasonne vast te leggen. Halverwege naar Narbonne na het tanken, eten we op een parking. Ik zie een gezellige tafel vrij en parkeer me er niet voor. Tijdens het uitstappen installeert een ander heerschap zich net aan dezelfde tafel. We schuiven aan. Hij kan het duidelijk niet op prijs stellen. Hij is ook iets beter geëquipeerd met knipmes om z'n broodje te smeren.


Een luid 'EEEEEK' klinkt rechts achter mij. Het is vier uur vijfendertig nog vijfendertig kilometer én vijfendertig graden! Een horror 'number 23' scenario wordt ons voorgehouden.
De gevaren driehoek op het scherm laat het ergste vermoeden. Gerda waarschuwt ons 'opgelet gevaarlijke verkeerssituatie.' Het blijkt enkel een vrachtwagen die met pech aan de kant staat.
Ik stel de gps af op een parking nabij de bestemming Narbonne. Al snel wordt duidelijk dat we naar Narbonne-plage rijden, maar bij de huidige temperaturen lijkt dat geen slecht idee. Een kronkelig tweevaksbaantje brengt ons, en vele anderen naar het strand.


groot panorama na de klik

De parking is gratis, ligt onmiddellijk aan het strand en er is nog plaats zat, zelfs in de schaduw van een boompje.
Na een kleine wandeling staan we met de voeten in het water.
"Mais pourquoi vous n'avez pas dit que nous allions à la plage?", Esmoreit in z'n beste Frans.
De groosmannekes zijn de enigen zonder zwembroek in een omtrek van kilometers, en we hebben er beelden van.





De meest sprekende opnames zijn niet voor publicatie vatbaar. Richting strand ligt er wel heel veel vlees te bakken, al dan niet voorzien van braadolie of onderstutting. Ik vraag me af hoe ze het uithouden. Na onze strandwandeling wordt tijdens het drinken duidelijk hoe ons lichaam nood had aan vocht. Heerlijk pootje baden, maar gelukkig hebben de ze hier doeken voorzien om naar de dijk te lopen, want blootvoets over het strand lukt mijn inziens niet zonder blaren. Bovendien zijn er op de dijk ook nog eens kraantjes om je voeten te spoelen.


Vanuit Narbonne-plage naar Narbonne centre.
Ook daar is er een mooie gratis parkeermogelijkheid op de kade op wandelafstand van het centrum, langs de passerelle victoire hugo. Ik zal m'n flater hier maar toegeven. Vanaf nu hebben we het nog enkel over overwinningen.











Spekglad is deze Romeinse Via Domitia, je kan je amper recht houden. Mams blijft verstandig boven, het is niet echt het moment om een ziekenhuis te bezoeken.


The most Everday of all People zagen we op de place Bistan, hij doet het wel met flair.


Hedendaagse architectuur mooi geintegreerd in de historische omgeving.

De cathédrale St-Just met de Palais des archeveques, met mooie tuin en nederlandse poëzie, een zonnewijzers en beregening die net nu moet werken.







En dan is de batterij van de camera echt plat.

Het restaurant voor vanavond reserveerden we telefonisch vanuit Narbonne. De guide michelin gaf aan dat er een bib gourmand in de buurt is, in Coursan: L'os à moelle. Hoeveel keer we de route Salles d'Aude ook af reden, dat restaurant vonden we niet, wel het enige restaurant met hetzelfde telefoonnummer.
Een gouden tip: koop de laatste nieuwe michelin als je op reis gaat. Als je zoals ik wil besparen, en het nog doet met de gids uit 2004 kan je wel eens tegen komen dat het restaurant ondertussen is overgenomen. Slinks genoeg hadden ze wel hetzelfde telefoonnummer behouden.
De nieuwe uitbater blijkt een Belg, uit Namen. Ik had niet verwacht Elio hier te ontmoeten.
Het is hier niet echt lekker, we hebben al slechter gegeten daar niet van, maar zeker geen twee vorkjes in de rode gids waard, ver van een bib gourmand waardering. Bovendien is de tuttifrutti die Eulalie krijgt echt niet te eten. Ik zou zeggen 'faites demi-tour' als je hier zou komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten